"אתם רואים בית הנייר"? – כמה פעמים שמעתם את השאלה הזו בחודשים האחרונים? הסדרה הספרדית המצליחה "בית הנייר" כבשה את נטפליקס והפכה לדבר החם שכולם מדברים עליו בכל העולם, וכמובן שגם אצלנו בישראל. אם עדיין לא צפיתם, אתם כמובן חייבים לצפות, אבל בינתיים אנחנו מבטיחים לא לעשות שום ספוילר ולהתייחס רק לשמות הדמויות בסדרה.
היוצרים של "בית הנייר" בחרו בחירה מעניינית כשהחליטו לתת ל-8 הגיבורים השודדים של הסדרה שמות של ערים (רובן ערי בירה) ברחבי העולם, כדי שלא יצטרכו לחשוף את שמותיהם האמיתיים זה מול זה. בכתבה זו, נסקור את הערים שמוזכרות בסדרה ונבדוק האם כדאי להגר אליהן, או שעדיף להגר לספרד ולפגוש את הכוכבים מקרוב.
טוקיו – יפן
גיבורת הסדרה בחרה לעצמה את הכינוי "טוקיו", שללא ספק מתאים מאוד ללוק שלה, אבל האם כדאי לכם להגר לטוקיו?
טוקיו היא מטרופולין הומה אדם, אורות, תנועה, חום ואנרגיה. גם אם תקדישו כמה שנים לטיול בעיר, אף פעם לא תצליחו להכיר את רובה. החברה עמוסה בניואנסים תרבותיים ונורמות חברתיות, שאם תצליחו להתרגל אליהם ולאמץ את חלקם לחייכם, תוכלו לחיות עם המקומיים בשלום. בטח תשמחו לשמוע שהאוכל בטוקיו הוא אחד הטובים ביותר בעולם. בכל זאת, אין הרבה מקומות בעולם שיש בהם מסעדות סושי וסשימי ברמה של כוכב מישלן.
עם זאת, יש לעיר גם כמה חסרונות שיש לקחת בחשבון, מלבד השפה. ובכן, איך נומר זאת בעדינות? היפנים לא בדיוק מצטיינים בקבלת מהגרים, אבל כל עוד תקבלו את מעמדכם כזרים ותישארו מנומסים, יהיה בסדר. כמו כן, טוקיו מאוד יקרה, למעשה היא בין הערים היקרות ביותר בעולם, אבל יש דרכים לצמצם את ההוצאות, כמו לקנות ארוחת צהריים בשוק הסיטונאי, לבשל בבית, לרכוב על אופניים ולקנות בגדים בחנויות יד שנייה.
ברלין – גרמניה
הדמות של ברלין בסדרה היא מאוד מנוכרת, שלא לומר רעה ומפחידה, אבל האם כך גם העיר עצמה? ובכן, אם נלך לפי הביטוי ששגור בפיהם של הברלינאים "אלט גוט", כנראה שלא. התרגום של זה אגב, הוא "הכל טוב". להבדיל מטוקיו, המחייה בברלין היא די זולה ועדיין אפשר ליהנות גם מהאווירה הצעירה של חיי הלילה. בעיר יש מועדוני לילה, מסעדות וברים בכל פינת רחוב, שבהם אפשר לשתות בירה באירו אחד בלבד! לצד כל אלו יש גם שטחים ירוקים ותעשייה יצירתית פורחת. אם כל זה לא מספיק כדי לגרום לכם לעזוב הכל ולהגר לברלין, אז חשוב לציין שהיא מקבלת מהגרים בזרועות די פתוחות.
אם מסתכלים על החסרונות של העיר, אז כמו טוקיו, גם כאן נושא השפה הוא די בעייתי. חיסרון נוסף הוא הקושי למצוא דירה להשכרה בברלין, בשל הביקוש הרב. עם זאת, כאשר מוצאים בסוף דירה, מגלים שהמחירים של הדירות שם זולים בהרבה מאלה בתל-אביב וחוקי השכירות באופן כללי באים לטובת השוכרים.
ריו – ברזיל
השודד הצעיר בחבורה הוא ריו, קיצור של ריו דה ז'נרו כמובן, עיר החוף הברזילאית. לשבת על חופים זהובים, ללגום קפיריניה ולבלות במסיבת סמבה עד אור הבוקר? זה אולי אורח החיים שתיירים יכולים לצפות לו בזמן שהם מבקרים בריו, אבל החיים בריו יכולים להיות הרפתקה יקרה, או בועה לא יציבה. הרמאות מאוד נפוצה בתרבות המקומית, אנשים לא כל-כך אוהבים לעבוד והכל יקר באופן לא פרופורציונאלי. אז למה בכל זאת להגר לריו דה ז'נרו? הנוף שתקומו אליו כל בוקר הוא יקר מפז, האנשים משוגעים (בקטע טוב) וספונטניים והיחסים יכולים להיות מאוד אינטימיים. גם לא כל האזורים בריו בעייתיים, יש שם שכונות ואזורים מדהימים, שבהם לא מרגישים את הפשע והעוני שמאפיינים את הפאבלות.
בשורה התחתונה, אם יש לכם כסף ותקופה מוגבלת שבה אתם מעוניינים לעבור הרפתקה, ריו יכולה להיות מדהימה, אבל אם אתם מתכננים לעזוב את ארץ הקודש לתמיד, אולי כדאי שתחשבו פעמיים בנוגע לריו.
מוסקבה – רוסיה
הגבר המבוגר שבחבורה בחר את הכינוי "מוסקבה" וזה מביא אותנו לדבר על המגורים בבירת רוסיה. אנחנו לא מכירים הרבה ישראלים שמהגרים לרוסיה, ולמען האמת אנחנו רגילים לראות תנועה בכיוון ההפוך, אבל האם כדאי לנו לשקול בחיוב הגירה למוסקבה? ובכן, במוסקבה תמצאו את כל מה שיש לרוסיה להציע – היא יפהפייה, יש בה אתרי תרבות ובידור ומערכת התחבורה שלה מפותחת מאוד (אם כי לא לגמרי בטוחה). מרכז העיר עמוס בגורדי שחקים, מבנים ישנים מרתקים ופארקים גדולים.
עד כאן נשמע מושלם לא? אז גם למוסקבה יש חסרונות משלה כשהראשון ברשימה הוא יוקר המחייה. להיות קשיש עם פנסיה נמוכה, זה אתגר רציני. המקומיים חוזרים על המשפט המתוסכל: "המחירים עולים, אבל השכר לא". יש אופציות דיור זולות יותר בדירות הקהילתיות, אבל זה יעלה לכם בפרטיותכם. באופן כללי, יש הרבה אנשים עצובים ומודאגים ומי שמחייך ברחוב בלי סיבה נחשב למוזר.
הלסינקי – פינלנד
הבחור הגדול והמפחיד שבחבורה, בחר לעצמו את הכינוי "הלסינקי", עיר שלא כולם זוכרים או חושבים עליה כששוקלים הגירה, אבל בירת פינלנד מתבררת דווקא כבחירה לא רעה בכלל. היתרון הגדול ביותר שלה, שכרגע נותן פייט רציני לשאר הערים שסקרנו עד כה, הוא העובדה שהשפה האנגלית נמצאת בכל מקום בעיר ואין באמת צורך ללמוד פינית או שוודית כדי לנהל חיים בהלסינקי. מדובר בעיר מאוד מודרנית שאימצה את הטכנולוגיה ברוב היבטי החיים – תחבורה, בתי ספר, בנקאות ואפילו בשירותים הציבוריים. הטבע שם מדהים והקיץ והסתיו הן התקופות הטובות ביותר בשנה. ומה עם האנשים? ובכן, הפינים נחשבים לכנים מאוד. למעשה, במבחן "הארנק האבוד" 11 מתוך 12 ארנקים הוחזרו לבעליהם. לא בטוח שנזכה לראות תוצאות כאלה מעודדות בישראל. אם עדיין לא השתכנעתם, אז כדאי שתדעו שהחינוך הוא בחינם. אגב, כדאי שתדעו שהיא מדורגת במקום התשיעי ברשימת הערים שהכי כדאי לגור בהן בעולם.
עצרו שנייה עם אריזת המזוודה, אנחנו לא יכולים לשחרר אתכם בלי לשתף אתכם בחסרונות של העיר. כן, יש כאלה. כיאה לעיר כל-כך מבטיחה, לא מפתיע שהיא אחד המקומות היקרים ביותר באירופה. לא רק יקרים, גם קרים. החורף בהלסינקי הוא בלתי נסבל, על אף שהיא נחשבת למקום החם ביותר בפינלנד. אנחנו לא בטוחים אם החיסרון האחרון הוא באמת חיסרון או דווקא יתרון – הפינים הם עם שקט מאוד, הם לא יתחילו שיחות חולין ברכבת להבדיל מהישראלים. אם זה חסר לכם, תוכלו לנסות לשבור איתם את הקרח על-ידי משקה משכר ואז תגלו שהם דווקא די חברותיים.
אוסלו – נורווגיה
בן-הדוד הבריון של הלסינקי הוא אוסלו, שלא נחשב לדברן מאוד גדול, אבל במציאות נראה לנו שאוסלו כן תצליח לדבר אליכם. קודם כל, זו הבירה הסקנדינבית עם הווייבים הכי צעירים שיש. אמנם היא קיימת כבר משנת 1000 לפני הספירה, אבל היא נשרפה כליל בשנת 1624 כך שאפשר להגיד שהיא די קמה מחדש. האדריכלות באוסלו ממשיכה להתפתח, שכונות נטושות עוברות התחדשות וברים ומסעדות נפתחים כל שנה. הודות לשדה התעופה ולרשת הרכבות הנרחבת, תוכלו להגיע במהרה לכל המקומות המדהימים בנורווגיה בקלות ובנוחות ואפילו לחצות את הגבול לשוודיה תוך שעה וחצי בלבד. המקומיים מספרים שקל מאוד לשמור על אורח חיים בריא גם מבלי להתכוון לכך. בזכות פעילויות ספורטיביות כמו סקי, החלקה על הקרח וטיולים רגליים שהם מורגלים אליהם כבר מגיל צעיר ובזכות העובדה שברוב הבניינים אין מעליות ותאלצו להשתמש במדרגות. בקיצור, אחרי כמה שנים באוסלו אתם תהפכו לגרסה הרבה יותר בריאה, הולמת ורגועה של עצמכם.
אתם כבר יודעים מה בא אחרי כל הטוב הזה – אנחנו, עם חדשות מתסכלות. כן, יוקר המחייה לא דילג גם על עיר הבירה הנורבגית, בכל האספקטים – החל מקניית מצרכים במכולת, דרך קניית בגדים ועד בילוי במסעדות. אבל דווקא בגלל זה, המקומיים לומדים להיות מודעים יותר לכסף שהם מוציאים ומקפידים לבקר בשוקי פשפשים וחנויות חסכון.
דנוור – קולורדו, ארה"ב
הגירה לארצות הברית היא לא דבר חדש במחוזותינו, אבל בדרך-כלל כשאנשים נושאים את עיניהם הנוצצות אל עבר אמריקה, הם מזכירים את ניו-יורק, לוס אנג'לס או מיאמי, אבל אף פעם לא את דנוור. מזל ש"בית הנייר" הכניסו לחיינו את דנוור החמוד עם הצחוק הקריפי, כדי שנוכל להכיר גם את העיר שדי מזכירה לנו את דנוור השודד. דנוור היא עיר במדינת קולורדו שבארה"ב, אשר בתחילת דרכה אי שם בשנת 1800 הייתה מערב פרוע שהתושבים שלה היו מהמרים ופושעים עם אקדחים והפכה לעיר מתקדמת עם תושבים חובבי ספורט וטבע. למעשה יש בעיר למעלה מ-5000 דונם של פארקים, שבילים, מגרשי גולף ומגרשי משחקים. סצנת האמנות בעיר מאוד חזקה ומוסיקה היא חלק גדול מהחיים בה. בדנוור יש כמעט 100 מבשלות ומדי שנה היא מארחת את פסטיבל הבירה האמריקאי הגדול. הרבה טועים לחשוב שדנוור היא עיר הר, אבל למעשה לוקח לפחות שעה לנסוע אל הרי הרוקי, בעוד יש מקומות בילוי נהדרים לא פחות במרחק של חצי שעה נסיעה ממרכז העיר, כמו פארק הסלעים האדום ופארק Cherry creek.
למרות שבדרך כלל מזג האוויר בדנוור הוא שמשי ויבש, יכולות להיות התפרצויות של גשם, שלג, ברד וסופות ברקים. כלל האצבע בעיר הוא שאם מזג האוויר לא מוצא חן בעיניך, תמתין 5 דקות והוא ישתנה. באופן מפתיע לעיר לא מאוד פופולרית, המחירים בה הולכים ועולים ולמעשה מחיר הדירה הממוצעת בדנוור גבוה משמעותית מהממוצע הארצי.
ניירובי – קניה
אחת הדמויות האהובות והמקסימות בחרה באחת הערים הכי לא צפויות. וכשמדברים על ניירובי בהקשר של הגירה זה בהחלט נשמע קצת מוזר ולא קשור, אבל אתם מוזמנים לקרוא וללמוד מהם היתרונות והחסרונות במגורים בעיר הבירה של קניה וניתן לכם להחליט.
נתחיל מהיתרונות. ניירובי נהנית מאקלים מתון לאורך כל השנה. בשל הגובה הרב של העיר, הימים בה שטופי שמש והלילות קרירים. יש עונת גשמים קצרה לפני חג המולד וגשמים ארוכים יותר יורדים בין מרץ למאי. להבדיל מישראל, נובמבר עד פברואר הם החודשים החמים. יש בה גם פארקים מפורסמים מאוד, העמוסים בחיות בר מדהימות. חופשה על החול הלבן של האוקיינוס ההודי, הכוללת שנורקלים בשונית האלמוגים, היא בת השגה עבור מי שגר בניירובי. בניגוד למה שהרבה חושבים, יש בניירובי הרבה מסעדות וברים והסצנה החברתית בה מאוד מפותחת. גם בתי הספר הפרטיים הם איכותיים מאוד, כי הם מחקים את המערכת הבריטית. אמרנו כבר שבניירובי מדברים בעיקר אנגלית?
טוב, הגיע הזמן לפתוח את מגילת החסרונות: הרבה מהגרים חווים הלם תרבות אם הם לא שומרים על ראש פתוח ואינם פתוחים לחוויות חדשות. העוני נמצא בכל פינה והעיר עמוסה ברוכלים, שצריך פשוט ללמוד להגיד להם "לא תודה" ולחייך בנימוס. הניירובים לוקים בחסר בכל מה שקשור בבטיחות ואבטחה ואירוע של גניבת מכוניות לדוגמה הוא דבר שבשגרה. גם המצב הפוליטי רעוע ובשל המאבק המתמשך על בחירות הוגנות ודמוקרטיה טובה יותר, הבחירות עשויות להיות כרוכות בהפגנות ציבוריות ולעתים אף להיות מלוות באלימות. אם זה לא מספיק, אז גם מערכת הכבישים בעיר מסוכנת למדי. אם עדיין לא הבנתם, אנחנו די מנסים להוריד אתכם מהרעיון להגר לניירובי, אלא אם אתם הרפתקנים שרוצים לטעום קצת תרבות אחרת לתקופה קצרה ואז אתם מוזמנים לנסוע ולחזור לספר לנו איך היה.
לסיכום, מבין כל הדמויות של "בית הנייר", עושה רושם שהערים שהכי כדאי לכם להגר אליהן, הן: ברלין, הלסינקי, אוסלו, דנוור, טוקיו ומוסקבה. הערים שכדאי לכם להתרחק מהן הן ריו וניירובי.
* הפוסט נכתב בהומור ואין לראות בו ייעוץ להגירה