הגירה ליפן

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

יפן היא אחת המעצמות הכלכליות–תרבותיות הגדולות בעולם והיא גם תופעה מרתקת למתבונן מהצד. בשטחה העצום מתגוררים לא פחות מ-128 מיליון בני אדם בקצב חיים מהיר של חדשנות לא מתפשרת לצד מסורות עתיקות יומין. בשל מוסר העבודה הגבוה, מערכות החינוך והטכנולוגיה מהשורה הראשונה, יפן היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם
ליפן שני כינויים: "ארץ השמש העולה" ו"מדינת שמונה האיים", המתארים היטב את הניגודים שבמדינה: מצד אחד, חוד החנית בכלכלה והטכנולוגיה העולמית, ומצד שני, זהות ייחודית (שלא לומר מוזרה) העלולה להקשות על המהגרים אליה.

מידע כללי על יפן למתעניינים בהגירה

אקלים וגיאוגרפיה

יפן נמצאת במזרח אסיה, במערב האוקיינוס השקט, והיא בנויה מאיים רבים. המדינה כולה יושבת מעל מפגש לוחות טקטוניים, מה שהופך אותה לחשופה במיוחד לרעידת אדמה ולגלי צונאמי כבדים, שילוב קטלני שכבר התרחש, כפי שאתם בוודאי זוכרים, ברעידת האדמה והצונאמי של 2011 בסנדאי.
בנוסף, כמעט שלושת-רבעי מדינה מכוסה הרים ואינה מתאימה למגורים, תעשייה או חקלאות, לכן באזורים הראויים למגורים ישנה צפיפות אוכלוסין כבדה, תיעוש כבד, ובמקומות רבים גם זיהום האוויר גבוה במיוחד, ובשל כך המקומיים מסתובבים ברחובות הערים חבושים במסיכות רפואיות.

השכר ויוקר המחיה – גבוהים בהתאמה

זה לא חדש שיפן היא מעצמה תעשייתית, והסיבה לכך ודאי נעוצה גם במוסר העבודה הגבוה, שהוא חלק בלתי נפרד מהתרבות היפנית. אך אל חשש, הוא גם מתגמל – איכות החיים המדווחת גבוהה, והמשכורות (המשתנות מתחום לתחום כמובן) ככלל נדיבות דיין לספק רמת חיים בינונית ומעלה.
מאידך, יוקר המחיה גם הוא מהגבוהים בעולם ועל פי הנתונים הוא גבוה אף מזה של ניו יורק. גם שכר הלימוד למוסדות מומלצות לילדי מהגרים לא נמוך כלל.
על פי רוב זרים ומהגרים יצליחו להשתלב בעולם התעסוקה ביפן. רוב המהגרים ליפן מגיעים למטרות רילוקיישן, ואלו שלא – יוכלו למצוא עבודה עקב המחסור בעובדים מקצועיים בשנים האחרונות.

מערכות החינוך – מצוינות, מצוינות, מצוינות

החינוך הוא בראש סדר העדיפויות של היפנים, המייחסים חשיבות גבוהה במיוחד להישגיות ולתחרותיות בין תלמידים. התלמיד היפני מצופה ללמוד תחת תנאים וחוקים מחמירים הן מבחינת התנהגות, לבוש ועמידה ביעדים גבוהים. המסלול ממשיך גם אל מוסדות ההשכלה הגבוהה.
לילדי המהגרים ישנן מסגרות ספציפיות שבהן לומדים בשפה האנגלית, כך שמבחינת פערי השפה לפחות הקליטה צפויה להיות מאפשרת במידה מסוימת.

הקהילה היהודית ביפן – מצומצמת וחזקה

נכון לשנת 2020, הקהילה היהודית ביפן עומדת על כ-1,000 אנשים בלבד, המרוכזים בעיר הבירה טוקיו ובקובה (Kobe). יש לציין כי רוב המהגרים הישראלים ליפן לא מוציאים אזרחות יפנית, ושוהים במדינת באופן זמני באמצעות ויזת עבודה.

טוקיו – המרכז התרבותי והכלכלי

הרוב המוחלט של המהגרים ליפן מתגוררים בטוקיו. עם מעל 30 מיליון תושבים, תמ"ג מהגבוהים בעולם ומודרניזם שלא יבייש את ניו יורק–  המטרופולין העצומה מהווה בת כלאיים של היפניות המסורתית לאורבניות של העיר הגדולה באופן הכי מרתק שיש.

רוב ההגירה הישראלית ביפן מרוכזת בעיר הצפופה, ואין ספק שהיא נחשבת ליעד המגורים המועדף על המהגרים ליפן. לאלו המעדיפים דווקא להתרחק מקצב החיים המהיר, יש תמיד ערים שקטות יותר דוגמת קיוטו ואוסקה, שגם בהן יש קהילות מהגרים במתכונת מצומצמת.

סוגי ויזות ליפן

ההגירה הישראלית ליפן נפוצה פחות בהשוואה להגירה למדינות אירופה, אך האופציה עדיין קיימת למי שחפץ בכך. ישנם שני נתיבים רשמיים להגירה רשמית ליפן: האחד דרך אזרחות יפנית, והשני דרך אשרות שהייה שונות, בהן ויזת עבודה או ויזת לימודים.

אזרחות יפנית היא הפחות פופולרית מבין שתי אפשרויות ההגירה ליפן, שכן היא כוללת פרוצדורה מאתגרת במיוחד. בשל כך, השלב הראשון בדרך להוצאת האזרחות הנחשקת היא שהייה ממושכת על בסיס ויזות שונות, שלאחריה תעלה ההסתברות להשגת האזרחות. אך שימו לב, ברגע שתקבלו אזרחות יפנית, תישלל מכם כל אזרחות אחרת (כולל הישראלית).
אם תבחרו להקים משפחה ביפן, דעו כי לפחות ילדיכם, איך נאמר, יסתדרו. על פי התקנות, תינוק שנולד ביפן ונרשם במשרד הפנים היפני ייחשב לאזרח יפני.

ויזת עבודה – אשרת שהייה מתמשכת

נכון ל-2017, 99% מבקשות ההגירה ליפן נדחו, חלקן על הסף. בשנים האחרונות לעומת זאת, יפן שחררה קלות את מדיניות ההגירה הנוקשה בשל המחסור בכוח עבודה במדינה. במילים אחרות – עכשיו יפן צריכה עובדים, וזה יעזור לכם.

הוצאת הוויזה נעשית מול השגרירות היפנית. הוויזה ליפן תהיה ספציפית לתחום העיסוק, וייתכן כי תידרשו להציג מסמכים מהמעסיק היפני. אם תצליחו להיכנס ליפן דרך ויזת עבודה, תקבלו אישור לשהות במדינה לפרק זמן של בין 5 שנים עד עשור (ובמקרים מסוימים, אף ללא הגבלת זמן), וגם תורשו לצרף את בני משפחתכם. התנאי לקבלת ויזת עבודה הוא התרומה הפוטנציאלית לשוק העבודה ולתעשייה היפנית.

ויזת לימודים ליפן

ויזת הלימודים מתאימה למי שמעוניין ללמוד לימודים גבוהים ביפן והיא ניתנת לפי סוג הלימודים המבוקש. כדי להוציא ויזת לימודים ליפן תצטרכו רק אישור ממוסד הלימודים שנרשמתם אליו, והוכחה לכך שתהיו מסוגלים לכלכל את עצמכם בתקופת התואר מבלי לעבוד, שכן רוב הסיכויים שלא יהיה לכם זמן לעבוד. אם אתם בכל זאת מעוניינים להכניס מעט כסף בזמן הלימודים, תצטרכו לקבל אישור מיוחד ממשרד ההגירה וממוסד הלימודים.

ויזות נוספות ליפן

אם אתם לא מתכננים לעבוד או ללמוד ביפן, ובכל זאת אתם מתעניינים בהגירה למדינה המרתקת הזו, כדאי שתכירו את שאר סוגי הוויזות ליפן:

ויזת נישואים ניתנת למי שנישא/ה לאזרח/ית יפני/ת.

ויזת עבודה לחגים מאפשרת להיכנס לעבוד ביפן רק בחגים, אבל היא אפשרית רק למי שיש לו אזרחות בריטית, צרפתית, גרמנית, דנית, אירית, אוסטרלית, קנדית וניו-זילנדית.

אם אתם שוהים מעל 3 חודשים, עליכם להירשם כתושבים זרים ולקבל כרטיס תושב זר.

הצלחתם להישאר ביפן במשך 10 שנים בצורה חוקית? מזל טוב, אתם רשאים לבקש ויזת אזרחות.

* שימו לב, למרות ההקלה המסוימת במדיניות ההגירה, עדיין יש מספר מקרים שבהם נמנעה כניסה של ישראלים ליפן, ככל הנראה כי לא הוצגו המסמכים המתאימים. על כן, יש להיערך בהתאם למעבר ולהכין מראש את כל המידע והמסמכים ולעבור את כל הפרוצדורות הנדרשות.

יש לכם שאלה? שלחו לנו אותה