בישראל יש 63 מוסדות להשכלה גבוהה, אבל כנראה שלחלק מהישראלים זה ממש לא מספיק והם מעדיפים לשבת על ספסל לימודים הרחק מארץ הקודש. מה שגורם לצעירים לוותר על תואר ראשון קל"ב ולבצע הגירה למשך 3 שנים או יותר לארץ אחרת, הם בעיקר שאיפות לפיתוח קריירה ופתיחת אפיקי קידום נוספים, העלאה בשכר ושיפור באיכות החיים.
אז נכון, יש כאן לא מעט מוסדות יוקרתיים, מעוטרים ומוצלחים שחלקם אפילו מצליחים להתברג בכל שנה לרשימת 100 המוסדות המובילים בעולם (הטכניון, האוניברסיטה העברית ומכון ויצמן), אבל עם זאת, מי שמחזיק בדרכון זר ובמספיק רצון, זמן וכסף, יכול להרשות לעצמו ללמוד באחד מבין 10 המוסדות המצליחים בעולם.
אם אתם נמנים בין האנשים ברי המזל שהזכרנו לעיל, אנחנו מקנאים בכם. ועכשיו, אחרי שהוצאנו את זה, אנחנו מוכנים לספר לכם מהן 10 האוניברסיטאות והמכללות הנחשבות ביותר בעולם, כדי להקל עליכם את ההחלטה.
במקום ה-10: אוניברסיטת ברקלי ואוניברסיטת שיקגו
למען האמת, מדובר ב-11 מוסדות, כי על המקום העשירי מתחרות שתי אוניברסיטאות, ששתיהן נמצאות בארצות הברית. עם כ-35,000 סטודנטים רשומים, נמצאת אוניברסיטת קליפורניה, ברקלי (University of California, Berkeley) אשר נוסדה אי שם ב-1868 וממוקמת במפרץ היפהפה של סן פרנסיסקו. אם אתם בעניין של פיזיקה, כימיה וכלכלה, כדאי שתשקלו אותה ברצינות, כי היא מחזיקה בלא פחות מ-19 פרסי נובל בתחומים אלה.
אבל אם אתם יותר בכיוון של סוציולוגיה, אדריכלות או ספרות, כדאי שתכירו את הזוכה השנייה במקום העשירי – אוניברסיטת שיקגו, שקיימת מאז 1890 ומונה 89 זוכי פרס נובל.
במקום ה-9: המכון הטכנולוגי של ציריך (ETA)
המכון נוסד ב-1855 כבית-ספר פוליטכני פדרלי ומאז הפך לאחד המוסדות המובילים בעולם בתחום המדע והטכנולוגיה. הוא זכה בלמעלה מ-20 פרסי נובל, אחד מהם של אבי הפיזיקה המודרנית ואבי תורת היחסות, אלברט איינשטיין (שהוא לגמרי משלנו, כבוד). לומדים בו כמעט 20,000 סטודנטים, כאשר 37% מהם סטודנטים בינלאומיים, כך שיש לנו תחושה שלא תרגישו לבד.
במקום ה-8: אימפריאל קולג' למדעים, טכנולוגיה ורפואה
חושבים להגר לטובת לימודים? אפשר לעשות הגירה לאנגליה! נשארים באירופה, הפעם בלונדון, עם אימפריאל קולג'. המכללה האנגלית כנראה מאוד אוהבת לקבל סטודנטים זרים, כי למעלה ממחצית הלומדים בה בכלל לא בעלי אזרחות בריטית. ארבעת המקצועות העיקריים בה הם מדעים, הנדסה, רפואה ועסקים והיא זכתה ב-14 פרסי נובל, חלקם שייכים לממציא הפניצילין, אלכסנדר פלמין.
במקום ה-7: אוניברסיטת פרינסטון
אוניברסיטת פרינסטון היא אחת הוותיקות בארצות הברית (נוסדה ב-1746) והיא נמנית בין מוסדות החינוך המובילים בעולם. באוניברסיטה הממוקמת בניו ג'רזי תוכלו ללמוד יחד עם כ-8000 תלמידים נוספים וביחס מרשים של איש צוות אחד על כל שמונה תלמידים.
במקום ה-6: אוניברסיטת הרווארד
את המקום השישי תופסת אוניברסיטה שבטוח שמעתם את שמה לפני כן בסרטים אמריקאים שונים, כשהגיבור ניסה לעשות הכל כדי להתקבל אליה – אוניברסיטת הרווארד. היא נוסדה לפני למעלה מ-650 שנים ב-1636, מה שהופך אותה לאוניברסיטה הוותיקה ביותר בארצות הברית. הפקולטות שלה מגוונות וכוללות רפואה, אמנות, משפטים, מנהל עסקים, עיצוב, חינוך וממשל. אם תצליחו להימנות בין 9% המתקבלים אליה, תוכלו ללמוד בעיר קיימברידג' שבמדינת מסצ'וסטס ולהגיד שלמדתם באותו מוסד שבו למדו גם ביל גייטס, מארק צוקרברג ומאט דיימון.
במקום ה-5: המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס – MIT
אם כבר שכרתם דירה בקיימברידג' אבל החלטתם שלא בא לכם ללמוד בהרווארד (Yeah right), אל דאגה! יש אוניברסיטה נוספת באזור, שאף דורגה גבוה יותר והעפילה למקום החמישי – המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס – MIT. הוצאות המחקר שלה הן הגבוהות ביותר בקרב האוניברסיטאות האמריקאיות וגם כמה ישראלים מפורסמים זכו ללמוד שם, כמו בנימין נתניהו, פרופ' משה ארנס וד"ר עוזי לנדאו. המקצועות במכון מאוד מגוונים וכוללים לימודי כימיה, אסטרו פיזיקה, אמנות, רפואה, עסקים, מדעי החברה, טכנולוגיה ומחשבים. אנחנו בטוחים שתצליחו למצוא את עצמכם שם.
במקום ה-4: אוניברסיטת קיימברידג'
אנחנו נשארים בקיימברידג', אבל הפעם רחוק מאוד מארצות הברית – אוניברסיטת קיימברידג' הבריטית, שהיא האוניברסיטה השנייה שקמה בעולם דוברי האנגלית. סקרנים לדעת מהי האוניברסיטה הראשונה שקמה? חכו בסבלנות. חוקריה שברו שיא והם מזכים אותה ב-90 פרסי נובל. היא מחולקת ל-31 קולג'ים אוטונומיים ומונה 150 פקולטות שונות. 35% מהלומדים בה הם סטודנטים בינלאומיים והיא מקיימת שיתופי פעולה עם חברות הייטק מובילות באזור, דוגמת אינטל ומיקרוסופט.
ואלו הן 3 האוניברסיטאות שהכי כדאי לכם ללמוד בהן בחו"ל:
במקום ה-3: אוניברסיטת לילנד סטנפורד הבן
אוניברסיטת לילנד סטנפורד הבן ידועה גם בשם "אוניברסיטת סטנפורד". היא נמצאת בלב עמק הסיליקון שטוף השמש אשר בקליפורניה והיא נוסדה בשנת 1885 על-ידי מושל קליפורניה השמיני, לילנד סטנפורד ואשתו ג'יין, לאחר שבנם היחיד נפטר ממחלת טיפוס הבטן. המקצועות הנלמדים שם הם עסקים וכלכלה, הנדסה וטכנולוגיה, חינוך, מדעים, חוק, מחשבים, אמנות ופסיכולוגיה.
במקום ה-2: המכון הטכנולוגי של קליפורניה
קליפורניה על המפה! במקום השני נמצא המכון הטכנולוגי של קליפורניה. היחס בין הסטונדטים לבין הסטודנטיות הלומדים במכון מפתיע לרעה ובהחלט נתון לשיפור והוא עומד על 69% גברים ו-31% נשים בלבד. תוכלו ללמוד שם הנדסה וטכנולוגיה, מדעים, מדעי החיים, רפואה, מחשבים, אמנות, עסקים, כלכלה ופולטיקה. לומדים בו מעט מאוד סטודנטים – 2000 בלבד והיחס בין המרצים לסטודנטים מרשים ביותר ועומד על 6.7 סטודנטים למרצה, במטרה לשפר את איכות המחקר ולהעניק יחס אישי לכל סטודנט.
במקום ה-1: אוניברסיטת אוקספורד
למרות הייצוג המרשים ביותר של ארצות הברית ברשימת 10 המוסדות האקדמיים המובילים בעולם, המקום הראשון שייך דווקא לאוניברסיטה בריטית, שבאופן סימבולי היא גם האוניברסיטה הראשונה שקמה בעולם דוברי האנגלית! היא היריבה המושבעת של אוניברסיטת קיימברידג' והן זכו לכינוי משותף "אוקסברידג'" המבטא את התחרותיות ביניהן. גם היא, בדיוק כמו היריבה, פתחה את שעריה למספר לא מבוטל של סטודנטים זרים המהווים 35% מכלל הסטודנטים והיא שוכנת בעיר אוקספורד שבאנגליה. המיון לאוקספורד נמשך זמן רב ומתפרש על פני תהליך ארוך וקפדני, שמטרתו לבחור את הטובים ביותר. בין בוגריו תוכלו למצוא ארבעה מלכים בריטים, 47 חתני פרס נובל, אפיפיור אחד ועוד רבים וטובים. בהחלט הטובים ביותר!
אלו הם עשרת (סליחה, אחד-עשר) המוסדות האקדמיים המובילים בעולם וכל מה שנשאר לכם הוא לבחור איזה מקצוע תרצו ללמוד, באיזו עיר מתחשק לכם לגור, לוודא שיש מספיק כסף בחשבון הבנק ושהפסיכומטרי מספיק גבוה ותוכלו גם אתם להגיד שאתם לומדים באחד ממוסדות הלימוד האקדמיים הכי טובים בעולם! בהצלחה