הגירה ליוון

המשיכה הישראלית ליוון ברורה לנו. קבוצת האיים האהובה (והקרובה) היא שילוב בין ארכיאולוגיה ומיתולוגיה, מטבח מצוין והרבה, הרבה ים. אבל לפני שאתם אורזים כובע קש וגיטרה, רצינו לתת לכם עוד כמה סיבות להגר ליוון: האם תרגישו בבית, איפה תעבדו והאם סלט יווני באמת זול יותר ביוון? יאללה, לקרוא. יאסו!

מידע כללי על יוון למתעניינים בהגירה

מדינת האוזו נמצאת במרחק של שעתיים וחצי טיסה ממדינת החומוס, ואולי זו הסיבה לדמיון הגדול. מהגרים ישראלים רבים מדווחים כי המנטליות, ואפילו המוזיקה והאוכל, לא שונה משמעותי מזו המוכרת להם מהבית. האקלים החם הוא היבט נוסף שלא יהיה זר למהגר הישראלי, וכפי שנרחיב בהמשך, ייתכן שאפילו תראו ישראלים רבים ברחובות.

עם כל הדמיון, יש להתכונן לקושי מסוג אחר – השפה היוונית קשה ללמידה, אך הכרחית על מנת להשתקע ולהשתלב. אנו ממליצים להתכונן מראש וללמוד יוונית אפילו ברמה בסיסית כדי להצליח להתנהל במדינה.

עבודה ביוון – גן עדן לנוודים דיגיטליים

המהגרים ליוון לרוב לא מגיעים אליה כדי להתעשר או כדי להתקדם מקצועית. אפשרויות התעסוקה קיימות אך מוגבלות, ורובן בתחום התיירות, החקלאות או היזמות. אם אתם עצמאיים, פרילנסרים או מועסקים במשרה שאינה מחייבת הימצאות פיזית במקום העבודה, המעבר ליוון יכול להיות אידיאלי עבורכם. אם אתם מתכוונים לחפש עבודה ביוון, מוטב שתיערכו לכך מראש – זה גם יעזור לכם לקבל אשרת עבודה ממושכת.

הקהילה היהודית ביוון – חזקה וותיקה

הקהילה היהודית ביוון היא גדולה ועתיקה. לפני מלחמת העולם השנייה היא אף הייתה רחבה עוד יותר, ועמדה על כ-80,000 איש. בימינו מונה הקהילה כ-5,000 איש, ורובם המכריע מתגורר בקהילה המרכזית באתונה והשאר בערים אחרות, דוגמת סלוניקי. באתונה יש שני בתי כנסת גדולים ופעילים, בית חב"ד מרכזי שבו גם ספרייה, אולם אירועים ומסעדה כשרה המהווה מוקד מפגש לתיירים ולשומרי כשרות מקומיים כאחד (וגם במסעדות מקומיות תוכלו למצוא מנות ישראליות וכשרות). במקום גם מוצגות תערוכות רבות שנושאן הוא מורשת העם היהודי. בגלל סיבות אלה ואחרות, סביר שלא תחושו זרות קיצונית במעבר, ואולי אף תרגישו דמיון רב לאורח החיים הקודם שלכם בארץ.

יוקר המחיה – שקל בארץ = שניים-שלושה ביוון

עלויות המחיה היוון נחשבות מהנמוכות ברחבי אירופה. ע"פ מדדים עדכניים, זוג ממוצע יכול להתקיים בכבוד רב ביוון עם הכנסה חודשית של 1,500 דולר בלבד. החשבונות השוטפים, הקניות בסופר ואף הדלק זולים יותר. גם הוצאות על מותרות, כגון מסעדות ובגדים, מצטמצמות משמעותית – שכן הן נמוכות בכמחצית בהשוואה לישראל.

אם משווים את הנדל"ן באתונה, עיר הבירה הרשמית, אל הנדל"ן בתל-אביב, עיר הבירה הרוחנית, מקבלים תוצאות, איך נאמר, מעניינות. מטר רבוע בדירת מגורים באתונה יעלה לכם כעשירית ממטר רבוע בדירת מגורים בתל אביב. כשזה מגיע לשכירות, הפער קיצוני פחות אבל עדיין ניכר: שכר דירה של דירת חדר במרכז אתונה יעלה לכם כשליש פחות בהשוואה לדירת חדר במרכז תל אביב.
לאלו שאוהבים שורות סיכום, הכנו אחת עבורכם: וילה על קו החוף זה לא חלום רחוק לישראלי שעובר ליוון. נקודה.

אז איך מהגרים ליוון?

יוון היא חלק מהאיחוד האירופאי, אז אם יש לכם דרכון אירופאי, ההגירה תהיה פשוטה ומהירה. למעשה, אם תוכלו להוכיח שייכות לצאצאי מגורשי ספרד, ייתכן שאף לא תיאלצו לוותר על האזרחות הישראלית שלכם.
אבל גם אם אין לכם אזרחות אירופאית, אפשר להגר בדרכים שונות.

ויזת עבודה – "כרטיס כחול"

אם אתם מעוניינים להגר ליוון על בסיס אשרת עבודה, ישנם תנאים בסיסיים שתידרשו לעמוד בהם. אם התקבלתם לעבודה אצל מעסיק מקומי, תידרשו להציג חוזה עבודה תקף לשנה לפחות. אם מקום העבודה לא הוסדר מראש, תידרשו להוכיח כישורים מקצועיים רלוונטיים, השכלה רלוונטית ו/או ניסיון מקצועי רב בתחום העיסוק.

אשרת העבודה תהיה תקפה לשנתיים, וניתן יהיה להאריכה במידת הצורך. בני משפחתכם או בני זוגכם יהיו רשאים להתלוות אליכם במסגרת האשרה, אך תצטרכו להוכיח אפשרות לכלכל אותם בעת שהותם.

ויזת סטודנט

כדי ללמוד ביוון ולקבל אשרת לימודים, תצטרכו להנפיק אישורים ממוסד ההשכלה היווני הייעודי, ולהוכיח הכנסה מספקת למחייתכם למשך תקופת הלימודים. משך האשרה הוא כמשך תקופת הלימודים. מקובל לשלב בין אשרת הסטודנט עם אשרת עבודה ובכך "להצדיק" את שהייתכם ולקצר תהליכים.

שהות מתמשכת יכולה להוביל לתושבות קבע

אם אתם מתגוררים ביוון באופן חוקי, מכל סיבה שהיא, במשך 5 שנים ויותר, תהיו רשאים להגיש בקשה לקבלת תושבות קבע. התושבות תהיה תקפה גם לקרובים לכם שהתגוררו עמכם בתקופה זו ביוון.

עם זאת, תצטרכו לעמוד במספר תנאים, בין היתר ברף הכנסה מסוים ובקיאות בתרבות המקומית.
לתושב קבע ואזרח יווני זכויות רבות, בהן הקלות מס שונות וגישה למערכות הרווחה.

"אשרת זהב" – רכשתם נכס? קיבלתם תושבות קבע

בצעד חריג וכדי להתמודד עם המצוקה הכלכלית היחסית בדרום אירופה החליטו מספר מדינות, ויוון ביניהן, לאשר אשרת שהייה ממושכת לאלו שירכשו נכס בשטח המדינה. בדרך כלל מדובר על קנייה של נכסים במחירים נמוכים המאפשרים תשואה גבוהה, ומושכים משקיעים פוטנציאליים מרחבי הגלובוס. לאלו מכם המעוניינים בתושבות באיחוד האירופי, אופציה טרייה זו יכולה להיות הפתרון עבורכם.

למידע נוסף לגבי הגירה ליוון, ניתן להיכנס לדף המידע באתר הרשמי של האיחוד האירופי:

https://immigration-portal.ec.europa.eu/index_en