כשאומרים ט"ו בשבט, חושבים על פירות יבשים, ומה יותר טוב ממאכלים טעימים על טהרת הפירות היבשים של העונה?
לכבוד חג האילנות החל ב-4 בפברואר, בחרנו עבורכם את המתכונים הכי טעימים של החג.
המנות הראשונות
אגסים אפויים ממולאים בפירות יבשים
מצרכים:
6 אגסים
למלית:
- 4 כפות שמן בצל קצוץ דק
- 5 תאנים מיובשות קצוצות גס
- 5 משמשים יבשים קצוצים גס
- 3 כפות שקדים קצוצים
- רבע כוס צימוקים
- כף שומשום
- 3 כפות יין אדום מתוק
- כוס יין אדום מתוק
- רבע כפית קינמון טחון
חתכו את הקצה העליון של האגס ושמרו אותו לסוף. רוקנו את תוכן האגסים בעזרת סכין או כף וסלקו את החרצנים החוצה כך שיישאר אגס חלול ויפה. את תוכן האגס קצצו ושמרו.
הכנת המלית:
חממו את השמן במחבת וטגנו את הבצל עד להזהבה. הוסיפו את התאנים, המשמשים, הצימוקים, השקדים והשומשום וטגנו במשך 5 דקות. את תוכן האגסים הוסיפו כעת יחד עם שאר חומרי המילוי, ובשלו כ-5 דקות נוספות. את המלית הכניסו אל תוך האגסים החלולים וכסו בכיפות שהסרתם מהאגס מבעוד מועד. סדרו את האגסים בתבנית, צקו מעליהם את כוס היין ואפו במשך 35-40 דקות.
תמרים ממולאים בבשר ברוטב חמוץ-מתוק
מצרכים:
30 תמרים מסוג מג'הול
למלית:
300 גרם בשר בקר טחון
1 בצל מגורר על פומפיה וסחוט מנוזלים
50 גרם אגוזי מלך טחונים
ביצה
2 שיני שום כתושות
כף פטרוזיליה קצוצה
כפית ראס אל חנות
1/2 כפית קינמון
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
מלח
למצע האפייה:
3 בצלים חצויים פרוסים דק
5 כפות שמן
לרוטב:
1 כוס מרק עוף
1/4 כוס מיץ לימון סחוט
1/4 כוס רכז רימונים
1/2 כפית צ'ילי יבש גרוס
כף דבש או סילאן
כפית כורכום
כפית מלח
כף סוכר
אופן ההכנה:
ערבבו את חומרי המלית בקערה. עשו חתך לאורך התמר והוציאו את הגרעין. מלאו את התמר בכמות נדיבה של מלית. לאחר מכן, חממו את התנור ל-180 מעלות.
להכנת מצע האפייה, טגנו בצל בשמן במחבת חמה בערך 8 דקות על אש קטנה עד להזהבה. פזרו את הבצל בתבנית פיירקס או חרס שתכיל את התמרים בשכבה אחת. סדרו את התמרים על גבי הבצל המטוגן וכסו בנייר כסף. הכניסו לתנור ואפו במשך 30 דקות.
הביאו לרתיחה את החומרים לרוטב בתוך סיר קטן ובשלו במשך 2 דקות עד שתקבלו מרקם אחיד. אם תכינו הכל מראש, תשמרו בכלים נפרדים ולקראת ההגשה השלימו את ההכנה וצקו את הרוטב החם על התמרים. אפו עוד 20 דקות עד שהבשר נראה עשוי וזהוב והרוטב הצטמצם.
המנה העיקרית
קדירת פירות יבשים עם סילאן ומיץ רימונים
מצרכים:
2 כוסות פירות יבשים חתוכים לבחירתכם
1 בצל
1/4 כוס שמן
כף סילאן
2 כוסות מיץ רימונים חמוצים
כוס שעועית אדומה מושרית ומבושלת
חצי כוס שעועית לבנה מושרית ומבושלת
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות מטוגנים בשמן עמוק
2 תפוחי אדמה חתוכים לקוביות מאודים עם מים ומבושלים עד לריכוך
חציל חתוך לקוביות עם קליפה ללא גרעינים, מטוגן בשמן עמוק
2 חבושים חתוכים לקוביות מטוגנים בשמן עמוק
מלח ופלפל לטעמכם
אופן ההכנה:
טגנו בשמן את הבצל עם קצת כורכום. הוסיפו את שני סוגי תפוחי האדמה, יחד עם החצילים והחבושים. הוסיפו את הפירות היבשים והשעועית עם מים רותחים עד לריכוך למשך 20 דקות. הוסיפו מים במידה וחסרים נוזלים. לאחר מכן, הוסיפו את מיץ הרימונים ובשלו 20 דקות נוספות עד לקבלת תערובת סמיכה. אפשר להגיש על מצע אורז לבן.
ולקינוח
עוגת תמרים ושוקולד צ'יפס
מצרכים:
220 גרם קמח (כוס 1 ושלושה רבעים)
4 ביצים גדולות
כף קורנפלור
2 כפות מחוקות אבקת קקאו
כפית אבקת אפייה
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות, בטמפרטורת החדר
כפית גדושה גבישי קפה נמס מומחסים בעזרת 2 כפות מים
1/2 כוס ממרח תמרים
1/2 כוס סוכר חום
1/2 כוס בוכר לבן
2 שקיקים סוכר וניל
קורט מלח
3 כפות שמנת חמוצה
1 שוקולד צ'יפס
אופן ההכנה:
חממו את התנור על 170 מעלות ושמנו קלות 2 תבניות מאורכות 26 ס"מ, לאחר מכן רפדו אותן בנייר אפייה.
נפו ביחד את הקמח, הקורנפלור, אבקת הקקאו, אבקת האפייה והמלח בתוך קערת ערבול. הוסיפו את שאר המצרכים, פרט לשוקו-צ'יפס, והפעילו את המערבל במהירות נמוכה למשך כחצי דקה, עד שהחומרים מתערבבים היטב. הגבירו למהירות גבוהה וערבלו במשך דקה עד 2 דקות נוספות, לקהלת תערובת חלקה ואחידה.
הוסיפו את השוקו-צ'יפס לתערובת, ערבבו בכף (אפשר להוסיף רק 3/4 מהכמות, ואת היתר להוסיף על התערובת לאחר החלוקה לתבניות). חלקו את התערובת לתבניות ואפו למשך כחצי שעה, עד שהעוגות יבשות מלמעלה וקפיציות למגע במרכזן. צננו את העוגות (הן גם מתאימות להקפאה).
בתיאבון!