אנחנו יודעים שאתם מתעניינים באירלנד (גם) בזכות המסיבות העולמיות ביום פטריק הקדוש, ואנחנו לא נגלה לאף אחד. אבל דעו – זה רק חלק קטן מכל המעלות שיש לאירלנד להציע לכם. לאירלנד, שיצאה לדרך עצמאית לפני כ-100 שנים, יש נופים מרהיבים, תושבים ידידותיים ותה שהוכח כאחד הטובים בעולם. אי הגולף הוא ברכה קטנה שמסתתרת במערב אירופה, מחכה שנגלה אותה באמת. אז, בואו נגלה!
הגירה לאירלנד בהשוואה למדינות אחרות באירופה
אירלנד ידועה כאחת המדינות היותר גשומות ברחבי אירופה, דבר שעלול להוות אתגר הסתגלותי לישראלי הממוצע. אם נסתכל על חצי הכוס המלאה, כשכן יש יום שמשי המדינה כולה חוגגת במנגלים וגיחות אל החוף – מנהג שלא זר לנו, הישראלים, כלל וכלל. מצד שני, אבן בוחן חשובה נוספת היא אתגר הטמעת השפה החדשה, דבר הנשקל בכובד ראש טרם עוברים למדינה אחת או אחרת. כאן, יש לאירלנד יתרון מובהק על שאר אירופה – השפה האירית אומנם עודנה השפה הרשמית, אך היא כמעט ואינה מדוברת במדינה. לעומת זאת, הרוב המוחלט במדינה דובר אנגלית כשפה מרכזית, ונתון זה יכול להקל על המעבר בהשוואה לכל מדינה אחרת באיחוד האירופאי.
דבלין – הכלכלה, התרבות, המרכז
הבירה והעיר הגדולה ביותר במדינה מהווה את המרכז החברתי, התרבותי והכלכלי שלה. כוח העבודה הצעיר (בין היתר, מהגרים) מתפזר היישר לתוך תעשייה חמה ונוכחת, מרובת חברות הזנק ויוזמות עסקיות. האפשרות להשתלב בקלות, גם בתור מהגר, במשרות מגוונות ונדרשות בדבלין, מעודדת רבים וטובים לבצע את המעבר ולהנות מתנאי העסקה ותנאי התיישבות מקלים – דוגמאת היתר הגירה ראשונה של 12 חודשים כשכיר בסטארט-אפ. מלבד כל אלו, דבלין היא מרכז התחבורה המרכזי של המדינה (נמל דבלין, תחנת יוסטון ועוד), ארץ מושבם של חברות התקשורת, הסלולר וכן העיתונים המרכזיות במדינה, וגם מרכזה החינוכי – שכן שלוש האוניברסיטאות המרכזיות של הולנד שוכנות בה.
ו… אם בחיי תרבות עסקינן, דבלין דואגת לכם גם לזה. ממוזיאונים מרובים, מרכז המבקרים "גינס" ובלילות גיחה קצרה לאיזור הטמפל בר התוסס – מה שבטוח זה שדבלין תספק לכם חוויה הולנדית במיוחד שלא תרצו, או תוכלו, לשכוח.
הקהילה היהודית – קטנה ומזמינה
הקהילה היהודית באירלנד נחשבת למצומצמת ביחס לקהילות יהודיות ברחבי אירופה. היא עומדת כיום על כ-2000 תושבי קבע בלבד, ורובם המכריע נמצא בדבלין. ישנו בית חב"ד פעיל לקהילה, ארבעה בתי כנסת מרכזיים, גם אורתודוקסיים וגם רפורמיים, ואף חזן מקומי שניתן ליצור איתו קשר וארוחות שישי משותפות. המיעוט בקהילה הופך אותה למגובשת ביותר, ולא תהיה כל בעיה להיקלט בה. במידה ותבחרו להתגורר בישובים אחרים מחוץ לדבלין, רק אז ייתכן ותתקלו בקושי למצוא פרטנרים מהקהילה.
יוקר המחיה באירלנד
לעומת שאר מדינות אירופה, אירלנד נחשבת מהיקרות שבהן מבחינת עלויות מחייה. שכירות של דירת שלושה חדרים בדבלין, לדוגמה, תעלה לכם בסביבות ה-1,500 אירו לחודש, מחיר שלא מבייש את תל אביב. מבחינת הוצאות מחיה נוספות, המחירים לא שונים דרסטית מהממוצע הישראלי. הדבר היחיד שבו אירלנד מתומחרת נמוך יותר הוא רכישת נדל"ן. רכישת דירה מחוץ לדבלין באזורים כפריים יותר תעלה לכם סביב 25,000 אירו, מחיר כמעט אבסורדי ביחס לציפיית הקונה הישראלי. גם דירות במיקומים מרכזיים יותר מוערכות במשמעותית פחות מארץ. בדבלין למשל, המקבילה הישירה של אירלנד למדינת תל אביב, תוכלו לרכוש דירה גם במחיר מופרך של כ-200,000 אירו בלבד.
מערכת הבריאות הציבורית באירלנד נהדרת, והתושבים לא חייבים לשלם דמי ביטוח לאומי כדי לקבל שירותי רפואה. מאידך, תושבים זרים (למשל, כאלה הנמצאים ברילוקיישן) ידרשו לרכוש ביטוח רפואי פרטי, שמחירו שווה לכל כיס.
שיטת המיסוי המתגמלת באירלנד משכה אושיות חשובות בתחום הדיגיטל והמולטימדיה להעביר את המטה האירופאי של חברתם למדינה. השיטה מקלה על כלל העסקים, בהם גם עסקים קטנים, מה שהופך את אירלנד למומלצת במיוחד ליזמות.
ירוק הוא הצבע האהוב עלינו. נו, איך מהגרים לאירלנד?
אירלנד הינה חלק ממדינות האיחוד האירופאי. מכאן, אלו מכם שיש בבעלותם דרכון אירופאי יוכלו להגר לאירלנד, או לכל מדינה אחרת ברחבי אירופה שהינה חלק מהאיחוד, ללא בירוקרטיה ארכנית מדי.
לאלו מכם שדרכון אירופאי פשוט לא היה בקלפים שלהם, אל דאגה. יש מגוון אופציות להגירה לאירלנד גם עבורכם.
ויזת עבודה
כהתחלה, תצטרכו מעסיק מעוניין וחוזה העסקה בתוקף. באופן כללי, אשרות עבודה יינתנו לאלו העתידים להיות מועסקים כשכירים באירלנד במשרות שלא יורדות מהכנסה שנתית של 30,000 אירו בממוצע. תיבחן נתינת אשרות גם למרוויחים פחות מכך, תחת תנאים מצטברים מסוימים.
גם המועסק וגם המעסיק העתידי באירלנד יצטרכו למלא יחדיו טופס בקשה לאשרת עבודה ולהגישו למשרד התעסוקה האירי.
האשרה תקפה למקסימום שנתיים רצופות. לאחר שיפוג תוקפה, ניתן לחדש את האשרה לשלוש שנים נוספות למקסימום מצטבר של חמש שנים. לאחר תקופה זו, כבר אפשרי להתגורר ולעבוד באירלנד גם ללא אשרת עבודה.
ויזת לימודים
כדי ללמוד באירלנד תצטרכו להירשם ללימודים לקורס או תוכנית לימודים מלאה. לא תוכלו לשהות באשרת לימודים באירלנד אם אתם רשומים ללימודים חלקיים.
תוכלו להירשם אונליין לקבלה ללימודים ולהשגת אשרת לימודים. האשרה תקפה לשנה ראשונה, ולאחריה ניתן לחדשה לכל שנה נוספת הנדרשת לצורך סיום הלימודים וקבלת הדיפלומה או התעודה. כמובן שלאחריה, מומלץ ומקובל לנסות להישאר כמתיישבי קבע באירלנד על בסיס אשרת עבודה בהתאם למקצוע שנלמד.
למידע נוסף לגבי הגירה לאירלנד, ניתן להיכנס לדף המידע באתר הרשמי של האיחוד האירופאי:
https://ec.europa.eu/immigration/node_en