ארץ כפכפי העץ הפכה בשנים האחרון למוקד משיכה הן לתיירים והן למהגרים, ולא בלי סיבה. הולנד מאתגרת את מדינות אירופה הסובבות אותה ומתגאה במערכות חינוך מצטיינות, תחבורה ציבורית נגישה, תמיכת סעד, חקיקה מתקדמת וגם נכסי טבע מרהיבים ביופיים. האוכלוסייה ההולנדית דוברת אנגלית ומסבירת פנים למהגרים חדשים, והיא ממשיכה ליישם את הגישה הפלורליסטית התומכת בחופש לחקור ולהתנסות, אבל בעיקר את החופש להיות כל מה ומי שתרצה להיות – כל עוד אינך פוגע בעצמך או באחרים. שוקלים להגר להולנד ולו לפרק זמן קצר? כאן תוכלו למצוא מידע על מדיניות ההגירה של הולנד וגם מידע כללי על החיים בהולנד.
מידע כללי למתעניינים בהגירה להולנד
אקלים וגאוגרפיה
הולנד היא מה שנקרא מדינה קטנה–גדולה. במדינה מתגוררת אוכלוסייה של לא פחות מ-17 מיליון בני אדם, על שטח מצומצם יחסית של כ-41,000 קמ"ר – מה שהופך דברים לצפופים מהרגיל ביחס לשאר מדינות אירופה. עם זאת, המדינה התברכה במזג אוויר מאוזן ונעים, המאפשר תנאי מחיה נינוחים גם בחודשי החורף וגם בחודשי הקיץ.
תעסוקה וזכויות עובדים
תרבות התעסוקה בהולנד נחשבת למאפשרת ומתגמלת עבור העובדים. ימי העבודה קצרים יחסית, כ-8 שעות ביום, ושבוע העבודה נמשך ארבעה ימים בלבד. למי שעשה את החשבון, מדובר בכארבעים שעות חודשיות פחות ממשרה מלאה ממוצעת בישראל. העובד הממוצע זכאי למינימום של 20 ימי חופשה שנתיים, והוא גם רשאי לפדות שבועיים מהם ברצף.
עם זאת, זה לא אומר שתוכלו לשבת בחיבוק ידיים וליהנות מתנאים מועדפים. התפיסה הפרגמטית האופיינית להולנד רווחת גם בעולם העבודה, ועל העובדים לעבוד קשה ולהראות תוצאות בכל תחום שהם עוסקים בו.
יוקר המחיה בהולנד – לא זול, אך אפשרי
מדיניות הרווחה של הולנד ותמיכת הסעד הרחבה שלה הופכת אותה ליעד אטרקטיבי במיוחד למהגרים. יוקר המחיה נמוך יותר מזה הישראלי, בעיקר אם משווים מחירי מזון וכיוצא בזה, והמדינה אף ממוקמת במקום התשיעי בדירוג מדינות ה-OECD מבחינת עלויות מחיה נמוכות. הדיור לעומת זאת יקר מישראל, אך כשמשלבים את ההקלה היחסית בהוצאות היום-יומיות עם ההקלה המשמעותית בעומס העבודה – אין ספק שהחיים בהולנד מתגמלים בהשוואה לישראל.
החינוך בהולנד
נתחיל בפרט חשוב: מוסדות החינוך הציבוריים בהולנד הם בחינם. גם מוסדות החינוך הפרטיים לרוב מסובסדים חלקית בידי הממשלה. רמת החינוך היא מהגבוהות בעולם, ומערכת החינוך מתוקצבת בסכומים מכובדים כדי לשמור על רמת לימודים גבוהה. ישנן כיתות ייעודיות לתלמידים שהם בני מהגרים, שבהן מושם דגש על הטמעת השפה והתרבות.
הגירה לאמסטרדם – יחי הלגליזציה (והתרבות)
בירת הולנד הקוסמופוליטית כבר מזמן הפכה לסנסציה תיירותית, בין היתר בגלל מדיניות הסמים הקלים הכה מאפשרת. לפי החוק המקומי ניתן לרכוש עד 5 גרם של סמים קלים ביום, כמות המספיקה לשימוש אישי בלבד. עם זאת, חשוב לציין כי מטרת המדיניות ההולנדית המדוברת הינה דווקא להפחית את השימוש בסמים במדינה ולצמצם את הנזקים שבצריכת לא מבוקרת של סמים קשים.
עם סמים קלים או בלעדיהם אמסטרדם עודנה בירה תרבותית, אינטלקטואלית ונחשקת בקרב תיירים ומהגרים כאחד. מוזיאון ואן גוך, בית אנה פרנק, בירה איכותית במבשלה או כולם יחד? מה שזה לא יהיה, אמסטרדם תספק לכם את זה תוך כדי חוויית אורבניות עכשווית והעשרה תרבותית ללא הפסקה.
טוב, שכנעתם. איך מהגרים להולנד?
התנאים הדרושים לבעלי דרכונים לא אירופאיים הוקשחו בשנים האחרונות. עם זאת, ההגירה להולנד אפשרית במספר מסלולים שעליהם נפרט בהמשך.
באופן כללי כדי להגר להולנד, על המועמד לעמוד באחד משלושת התנאים הבאים:
1. לגור בהולנד באופן חוקי במשך מספר שנים.
2. למועמד הייתה אזרחות הולנדית שאבדה לו.
3. המועמד התגורר בשטחים המוגדרים תחת שליטת הולנד.
כמובן שמועמדים בעלי אזרחות אירופאית רשאים להגר להולנד ללא תנאים נוספים.
מלבד הגירה ישנן מספר אופציות לקבלת אשרות שהייה זמניות:
אשרת שהייה למטרות עבודה
אפשר להגר להולנד למטרות עבודה גרידא באמצעות קבלת אשרת "עובד מיומן" שתאפשר לכם לעבוד באופן חוקי בהולנד. כדי לקבל את האשרה עליכם לעמוד בסף הכנסה מסוים המשתנה מעת לעת ובהתאם לגיל המועמד.
אשרת שהייה למטרות לימודים
מספר מצומצם של מוסדות לימוד מציעים מסלולי לימוד לסטודנטים זרים, ובאותה הזדמנות מתגמלים את הסטודנטים הטריים בהקלות שונות. גם במקרה הזה, קבלת אישור השהייה (ואישור הקבלה ללימודים) מותנית במעבר של מבחנים שונים הבודקים, בין היתר, את רמת השליטה בשפה ההולנדית והאנגלית.
אם אתם שוהים בהולנד תחת אשרת לימודים בלבד תקבלו פטור משתלום מס הבריאות הממלכתי. החיסרון – הקלת מס זו תעלם ברגע שתתחילו לעבוד.
אשרת שהייה בעקבות נישואים לאזרח הולנדי
נישואים לבני זוג בעלי אזרחות הולנדית לא מקנים אשרת שהייה באופן אוטומטי ויש צורך לעמוד במספר תנאים: הנישואים צריכים רשומים בלשכה המוניציפלית של הולנד, או שצריך להוכיח שלא היו נישואים קודמים בין השניים. בנוסף, על בני הזוג להיות מעל גיל 21, ללא עבר פלילי, להצהיר על כוונה לחיות ביחד באותו בית, לקיים משק בית משותף ולהירשם תחת אותה כתובת. המועמדים להגירה יצטרכו לעבור מבחן אזרחות שיבדוק את ידיעותיהם בשפה ובתרבות ההולנדית ברמה בסיסית. המבחן נערך טרם הגעת המועמד להגירה להולנד. במקרים מסוימים על המועמדים גם להוכיח כי הם בעלי הכנסה מספקת.
רילוקיישן להולנד בעקבות הצעת עבודה ממעסיק מקומי
במצב חלומי כזה על המעסיק לבקש את אשרת העבודה. הוא גם יצטרך להוכיח שאין עובד בעל אזרחות הולנדית או אירופאית היכול לאייש את התפקיד.
למידע נוסף ומילוי טפסים בקרו באתר הרשמי להגירה להולנד.